21 de maig 2016

El tros (relat curt)

-    No sé què farem. A aquest que ens han dut li manca un tros. Està clar que sense aquesta part no el podrem soterrar.
Va restar pensatiu durant una bona estona. Repassava mentalment la llista apresa sobre els noms de cada una de les peces que conformaven aquells cossos. Repetia de forma sistemàtica i minuciosa tota la informació que havia anat acumulant dins la memòria al llarg dels anys, i en fer-ho es va adonar que no podia  recordar la denominació del tros en qüestió. S'havia esborrat de la seva memòria.
-       Ara sí que tenim un veritable problema. Hem de demanar un recanvi d'aquest tros ràpidament a la fàbrica i si no recordem la seva denominació correcta no sé com ens ho farem. Hem de saber el nom i llavors sabrem què demanar. Sinó tindrem greus problemes amb l'Autoritat.
Amb aquest diàleg es trobaven els dos enterramorts, col·locats davant  el mort, mentre feien l'examen ocular del cos. Drets com si el vetllessin. El contemplaven amb una mirada de ressentiment, de preguntar-se per quin motiu havia hagut d'arribar un carregament incomplet. Cada minut que passava la seva hostilitat era més manifesta. Maleïen el moment en què havia arribat un cadàver que li mancava una peça de denominació desconeguda. Estaven contra aquell inoportú enviament que havia vingut a torbar la seva tranquil·litat  quotidiana i el desenvolupament del seu treball fet amb esforç i total entrega. Ells dos havien decidit, ja feia molt de temps, lliurar-se en cos i ànima a treballar per la Societat, en no regatejar-li cap sacrifici, però tot tenia un límit. Els lliuraments s'havien de fer en unes mínimes condicions.
El cadàver havia arribat al servei de dipòsit el dia abans, sense que ningú s'hagués adonat que estava escapçat, a pesar que havia passat tots els controls de qualitat establerts per millorar l'eficàcia de la Societat.
Ja feia temps que aquests dos homes parlaven i lluitaven per millorar aquestes situacions dins del procés de producció. S'havien lliurat, amb tota la força del seu esperit, a una lluita semblant a una creuada per tal d'evitar les anomalies que poguessin sorgir i d'aquesta manera contribuir a l'Objectiu final.
La realitat del moment era ben diferent. Ara tenien davant un cas que s'havia de resoldre amb la rapidesa que ells amb gran esforç, havien convertit en habitual. Naturalment que hi haurien d'afegir un xic d'esforç suplementari per a dur a bon terme la seva tasca.
-      La gent no té respecte per res. Amb això no es juga -plantejava l'enterramorts amb una punta de rancor-. Cada dia fan més malament la seva feina els recollidors. Ens hauríem de queixar a l'Autoritat, perquè els posés en ordre, perquè els posés en el seu lloc. Haurien de ser amonestats. Cada dia que passa s’obliden més de fer les anotacions pertinents a les targes.
-          Els morts han d'estar sencers en el moment de ser colgats -va indicar el cap de forma imperativa. - Així ho manen les normes i s'han de complir per part de tothom. Si es permetés el contrari on aniríem a parar? On arribaríem si es permetés que qualsevol pogués fer el que volgués amb les normes i les regles establertes? Amb l’ordre que ens guia.
-          Crec que no tindrem altre remei que avisar l'Autoritat i esperar el seu veredicte. No ets del meu parer?
Sí que ho era, però, a la vegada, li sorgien dubtes i recances. L'experiència del temps transcorregut en aquest servei avalava les seves angúnies.
-          Seria convenient que aquesta vegada es donés més pressa a resoldre el tema l’Autoritat. Tot sembla eternitzar-se en els tràmits i els procediments. No recordes la darrera vegada? -En formular aquesta pregunta es va mirar el cap reptant-lo a parlar-. Sí, home, no ho recordes? -El cap no ho recordava o no ho volia fer-. Si fas una mica de memòria recordaràs el darrer cas. Aquell en el qual vàrem recórrer a l'Autoritat i aquesta va tardar més de quinze dies a resoldre el que havia de resoldre. I a aquest període hi va afegir uns altres quinze dies suplementaris per decidir sobre el fons de la qüestió plantejada. Total més d'un mes d'estar-nos aturats amb una carnassa per aquí. Tot plegat, i per acabar-ho d'adobar, per dir-nos que no deia res sobre la qüestió objecte de la consulta, que no entrava en el fons del problema. Però, això sí, l'ordre complementària era ben clara: procedir a fer el que havíem de fer sense esperar la seva resolució final. Resolució que probablement arribarà quan ja serem fins i tot, nosaltres mateixos, soterrats.
Aquest era un plantejament subversiu i desestabilitzador del sistema, per la seva pròpia naturalesa podia posar n'entredit la pròpia Societat. Els dos homes es van mirar sense fer cap comentari sobres les seves pròpies paraules pronunciades. Una immensa por els va colpir.
-          A la vista dels resultats de l'examen ocular efectuat no podríem estalviar-nos el tràmit d'anar a l'Autoritat?
La pregunta va  ser feta sense massa èmfasi, però sí amb un cert to de desengany. La mateixa pregunta, el mateix fet de preguntar,  va ocasionar un efecte revulsiu i de forta inquietud al cap, que, amb cara d'esverament, es va afanyar a indicar:
-          No! No ho provessis mai de no seguir els tràmits establerts per resoldre tots els casos plantejats. El darrer que ho va fer és a galeres. L'Autoritat sempre decideix. Encara que no decideixi res està decidint. Decideix que no decideix. És el principi elemental de l'ordre. El principi jeràrquic que ens porta l'estabilitat i l'harmonia en el treball. Una tranquil·litat  que reconforta el nostre esperit i permet que el nostre pensament no es vegi alterat per idees estranyes, alienes a nosaltres, que poden pertorbar les nostres vides per sempre. Aquest ordre és el veritablement important. Hem de lluitar per mantenir-lo, que aquest es mantingui impertorbable al llarg dels temps. La vida i la continuïtat de la Societat depèn d'aquest principi. De tots nosaltres, sense excepció, depèn la bona salut de la Societat mateixa i de tots els seus components. Si es perdés la Societat es perdria la raó de la nostra pròpia  vida.
-          Tot això que dius està molt bé, però què fem amb aquest mort que tenim aquí? A aquest que li manca un tros, del qual desconeixem el seu nom, així com la manera de denominar-lo per poder fer la comanda a la fàbrica de recanvis. Encara que ens inventéssim la comanda no sabríem la referència. I doncs! Què fem?
Amb la pregunta expressava la seva irritació. Volia i exigia solucions immediates.
-          De moment, -va callar un instant per reflexionar- el tancarem a l'armari i ens dedicarem a repassar les llistes per trobar el nom del tros. I tan de pressa com el tinguem podrem procedir a fer la comanda, en tràmit d'urgència, a la fàbrica de recanvis.
Tots dos es van enfrontar a una feina de recerca del nom que era feixuga i esgotadora. La recerca s'havia de fer dins una voluminosa llista on figuraven  centenars d'entrades amb el seu nom corresponent. La llista estava impresa en forma de llistat d'ordinador, imprès amb paper pautat que contenia la referència de totes les parts del cos humà ordenats alfabèticament. En cada una de les entrades hi figurava una petita descripció del complex cos humà. Un llistat amb noms i més noms. Entrades per a cada una de les diferents parts del cos, tan de les que al·ludien als elements generals com els més específics. S'indicava cada una de les peces en particular, com per exemple tots els ossos d'una mà, els muscles de la mateixa, o el fragment de la pell.
La  llista era molt i molt completa ja que cada entrada estava formada pel seu nom vulgar, el seu nom científic i la referència concreta amb un codi alfanumèric per poder fer la comanda corresponent a la fàbrica de recanvis. D'aquesta forma s'evitava que pogués produir-se cap tipus de confusió en el moment de demanar els recanvis i molt menys en rebre la comanda per a completar els cossos mutilats.
S'havia establert un sistema que contemplava el control de qualitat perfecta. Era una cadena de producció on els resultats, fruit del sistema de qualitat establerts, eren palpables i evidents.
Per tal de fer possible aquesta qualitat total, anys abans, s'havien establert controls de qualitat equilibrats i ajustats a les necessitats de la pròpia Societat a la que tots els seus membres servíen abnegadament. Un sistema implantat amb la participació lliure i voluntària de tots els components de la Societat, o tanmateix, això creien els treballadors. Aquest sistema s'havia establert  després d'un minuciós estudi i, sobretot, després d'haver realitzat cursets de capacitació a tots els seus components, per part del servei de personal i del seu cap, primordialment, que actuava amb una delegació expressa de l'Autoritat Suprema.
La Societat, sempre preocupada per donar servei, havia creat la seva pròpia escola de capacitació, per on tots els seus servidors anaven passant, rotatòriament, cada cert temps. D'aquesta manera anaven adquirint aquell segell que els homogeneïtzava a tots, que els portava a ser partícips dels destins de la pròpia Societat. Era la lluita comuna de tots per l'Objectiu.
La Societat, conscient que el seu futur depenia de tot aquell muntatge, s'afanyava a impartir doctrina i forjar caràcter als seus treballadors.
Era dins aquest pla global que l'Autoritat Suprema havia ordenat elaborar el llibre blanc i després el verd. En l'edició de les seves conclusions foren esbossades diverses propostes de futur, que després de ser estudiades i valorades, tenint en compte tots les avantatges i els inconvenients, foren adoptades per la Societat com a normes d'obligat compliment en forma de directriu general. L'Autoritat Suprema vetllava pel benestar dels seus lleials servidors, a la vegada que vigilava l’estricte compliment de l’ordre establert.
Una d'aquestes decisions afectava a aquests dos homes de forma plena. La directriu 050/2312/1953 indicava que tots els seus treballadors que deixessin de respirar i, per tant, de ser útils a l'Objectiu havien de ser soterrats, o sigui enterrats, complerts. Amb la norma s'havia donat a cada treballador el dret a ser soterrat amb totes les parts del seu cos de forma íntegra. Aquesta decisió era una conseqüència directa de l'homenatge que la Societat volia rendir, en el moment de finalitzar la seva relació interviva, entre el treballador i la Societat, a cada un dels treballadors en particular. Aquest era el seu tribut al lliurament voluntari del treballador a l'Objectiu de la Societat. Era com, temps abans, s'havia fet amb els eunucs de la Ciutat Prohibida de Pequin.
Era del tot indiferent que els actuals treballadors haguessin oblidat la raó, el motiu pel que calia soterrar-los complerts. Aquesta qüestió no era important. La causa no calia que ningú la recordés. Aquesta era una qüestió secundària, sense rellevància. El veritablement important era complir amb l'obligació establerta. Complir amb les normes i les directrius de l'Autoritat Suprema. El principi de l'ordre constituïa la base de la convivència pacífica de la Societat. El seu manteniment era vital. Per aquest motiu, i altres de més anteriors, calia soterrar tots els treballadors complerts, amb totes les seves parts del seu cos. De forma íntegra, sense cap mancança.
Per aconseguir l’objectiu de l’enterrament complert, s'havia fet construir una fàbrica de recanvis que subministrava peces als serveis de dipòsit per tal de completar, amb peces noves, les mancances que, per qualsevol motiu, els cossos sense vida dels treballadors, poguessin presentar. Aquelles parts que havien perdut al llarg dels anys; dits, dents, cabells, tot. Tot el que haguessin perdut s’havia de reposar abans de soterrar-los. S’havia de realitzar una recomposició complerta del cos. Una restauració que abastava fins els detalls més insignificants.
Aquesta era una feina d'especialistes. De persones expertes en la matèria. Per dur endavant aquesta tasca, dins la Societat, s'havia creat un centenar de serveis de dipòsit. Habitacles que estaven arrenglarats, un al costat de l'altre, al llarg d'un inacabable passadís on sempre sonava música clàssica. Una música adequada a les tasques que s’hi realitzaven en aquell lloc; Chopin, Wagner i tants d'altres que ja no importava com es deien. Amb el pas del temps s'havien convertit en el número 10, 14 o 24 del CD A, B o C del repertori. S'havia aconseguit establir un ambient sobri, de recolliment, adequat a les tasques de soterrament que allí s’hi realitzaven.
-          Cos ciliar, cos estriat. Si seguim així no acabarem mai! -cridava de tant en tant un dels enterramorts-. En aquest llistat hi ha molts noms que només els conec perquè són a la llista. No sé el que són, ni on estan col·locats en el cos d'un treballador. La llista és inacabable.
-          Però no pots negar l'evidència més gran que tens davant dels teus ulls. La llista està ben estructurada i pensada per donar resposta a totes les nostres necessitats. -deia en veu alta el cap, amb una entonació de veu de qui vol posar de relleu qui dels dos era el superior i qui el subordinat, a la vegada que feia  ressaltar la primacia del treball ben fet i de qualitat-. Qui va ordenar que fos preparada la llista, de ben segur, tenia un bon coneixement del cos humà i de les necessitats de tot el procés de soterrament. I qui la va confeccionar materialment encara més. Tot...
La frase no la va poder acabar. El subordinat va esclatar en un sobtat atac d'ira.
-          No! No vull parlar sobre la llista. Tu sempre trobes que la llista resol tots els nostres problemes, però jo no trobo mai res del que necessito. Que no recordes l'últim! -La darrera frase l'havia dita de forma cruel, amb un deix de retret, de menyspreu, cap el seu cap.
-          No, no recordo res de res. -El cap va respondre airadament. Amb ganes de fer mal.
No. Efectivament, no recordava res. El cap havia oblidat el tema que l'enterramorts insinuava. No recordava ni creia convenient recordar res del que havia passat en el passat. No volia deixar espai en cap racó de la memòria per poder emmagatzemar coses que el poguessin afectar directament, que el desestabilitzés. I, per descomptat, encara menys als records que l'havien afectat directament a ell, i als seus antics superiors, d'una forma tan punyent. Eren records dolorosos que l'havien capolat una mica més com a home, que l'havien conduït a plantejar-se, fins i tot, el suïcidi. En aquell moment, per sort, s'havia pogut aturar a temps i ningú, llevat d'ell mateix, no s'havia adonat del que succeïa dins seu. Ni la seva companya havia notat res. El perill de la delació havia estat conjurat. Només pensar-hi ja l’angoixava.
Una vegada i una altra, el cap es repetia, en el seu interior, que l'important era l'Objectiu, la Societat, la millora de la qualitat i tot allò que havia après pacientment, després d'una llarga lluita amb ell mateix. Tot, per haver de suportar que ara vingués aquest llepa rondinaire a ressuscitar un passat que ja no existia. Havia fet seu el lema:

"El passat no existeix, tot és futur"

Aquesta divisa de la Societat se l'havia apresa, se l’havia gravada al cervell. La guardava a la consciència per poder repetir-la cada dia i diverses vegades al llarg de la jornada; en llevar-se i en acabar, abans d’anar a descansar, i sempre que podia. Era la píndola que li donava força i ànims per retornar a la seva feina diària. S'havia casat amb la Societat. Ara ja no podia fer marxa enrera.
Havia decidit, voluntàriament, lliurar-se a la Societat. Havia de complir amb el compromís adquirit. Havia de
fer efectiva la paraula donada. Ell era un home d'honor. I els homes com ell han de fer el que han assumit. Ell no havia nascut per trair l'Objectiu. S'havia compromès amb la Societat i ara no podia abandonar els seus compromisos. Ell tenia la seva dignitat. Era un treballador íntegre i professional.
A pesar de tot, el seu subordinat, havia activat un mecanisme mental que no podia controlar. Era com un compartiment petit i perdut dins el cervell que s'havia obert, i aquest fet l'hi produïa un enorme sensació de buidor interior. Una suor freda el recorria de cap a peus i glaçava la seva ànima. Ell mateix ignorava l'existència d'aquest espai, d'aquest petit i desconegut compartiment mental.
El cas a què feia al·lusió l’enterramorts havia estat un assumpte molt greu i de conseqüències importants en la vida del propi servei de dipòsit. Havia influït, de forma decisiva, en la possibilitat que ell mateix hagués pogut assumir el càrrec de responsabilitat d'un dels serveis especialitzat del dipòsit, pel qual tant havia somniat i lluitat per aconseguir-ho.
El cap va mirar l'enterramorts amb sorpresa que immediatament es va transformar en odi i rancor. El seu orgull se sentia ferit i maltractat. En el seu cervell se li anaven amuntegant els sentiments més baixos de l'ésser humà. A pesar de tot, havia de ser caut i actuar amb prudència. Era vital vigilar el que feia i, sobretot, el que deia, ja que desconeixia davant de qui estava. Un simple enterramorts o un membre del Cos d'inquisidors. Calia estar atent amb els infiltrats que actuaven com a cos de guàrdia de l'ordre, que tenia com a missió única perseguir els agents enemics que volien destruir el sagrat ordre de la Societat.
Ell mateix, anys abans, havia format part del Cos d'inquisidors. Durant la seva dilatada carrera en aquest Cos havia portat a molts companys traïdors a les presons i als Actes de fe on públicament reconeixien els seus pecats i els delictes comesos contra la Societat. A aquells Actes de fe que tenien per objectiu enardir els ànims dels membres de la Societat, que servien per reforçar els sentiments col·lectius i portaven a renovar constantment el jurament de lleialtat absoluta amb la Societat.
Havia de ser prudent. Ell coneixia molt bé els mecanismes de provocació dialèctica per desemmascarar els infiltrats que utilitzaven els inquisidors. El seu mateix càrrec l'havia aconseguit després de desemmascarar l'antic responsable d'aquest servei de dipòsit que, amb els seus plantejaments, minava la moral dels companys i qüestionava l'ordre establert. Una actuació que va representar un atac al que sempre havia servit i que, a través de la crida a la millora de la qualitat, s'havia consolidat com un bé comú. Era per tot això que no podia parlar. S'havia imposat una sensata prudència de supervivència. Per això va preferir deixar la sala, marxar cap al seu despatx, el seu refugi, sense proferir cap tipus de comentari.
Al vespre, en retirar-se a descansar, ajagut sobre el llit, li va retornar el record del cas que havia precipitat el final del seu cap anterior en el servei de dipòsit, del servei que ara ell mateix dirigia.
En l'Acte de fe havia contemplat un home acabat, que intentava balbucejar paraules inconnexes demanant perdó a la Societat pels crims comesos. Aquell va ser un gran Acte. Un Acte que va servir per refermar la vigència de la Societat i de l'Objectiu, i a la vegada la fi d'aquell treballador vexat i aniquilat. Un acte grandiós de lluïment del Cos d'inquisidors per la feina duta a terme. Aquell infiltrat havia reconegut la seva labor subversiva per cometre un ampli ventall de delictes: l'enviament d'anònims, la publicació d'articles a L'Esquadra, la revista de la seva organització clandestina,  els maltractaments als seus subordinats i sobretot la deslleialtat a la Societat que havia cuidat d'ell.
Crims molt greus que en fer-los públics, davant de tothom, durant l'Acte de fe, l'havien redimit. Acció que li havia retornat el dret a ser soterrat complert quan deixés de ser útil a la Societat que havia perjudicat amb la seva actuació.
El succés que va posar punt i final al mandat del seu antic cap, havia passat en un dels soterraments d'un dia qualsevol. Havia estat una operació brillant, resolta de forma magistral, hàbil i intel·ligent. Havien fet el soterrament col·locant una pedra, enganxada amb cola per tal que no es mogués del lloc, on mancava un os. Havien superat totes les pors a què algun indesitjat descobrís que l'os que mancava, i que havia d'haver estat substituït per una peça de recanvi de la fàbrica de subministraments, no s’havia realitzat. Però la casualitat havia volgut que tot fos descobert.
Tot havia succeït com a punt final d'una penosa història, que els havia colpit i afectat, que havia complicat la vida a tots els enterramorts de la planta durant una bona temporada.
El desenllaç final, s’havia iniciat al mateix moment de començar, quan havien decidit a fer aquella trampa a l'ordre establert, quan ells havien decidit soterrar el cadàver, després de més d'un any d'esperar que algú baixés a ajudar-los a identificar la peça, que es tractava d’un diminut os d'una de les extremitats inferiors. Amb un nom i una referència que mancava a la llista. Com ara.
Segons la cadena de producció el nom i la referència eren dades imprescindibles per poder fer la comanda de peces de recanvi a la fàbrica per tal que aquesta els hi subministrés. Era un servei auxiliar imprescindible per poder finalitzar el procés de reparació i soterrament. Per aconseguir donar un servei complert a un fidel servidor de la Societat. Aquesta era la norma.
El seu cap, durant la perllongada espera, havia fet diverses gestions per accelerar el procediment amb diverses accions puntuals. La primera d'aquestes accions havia consistit  en pujar al despatx de l'Autoritat immediatament superior a ell a recordar-li que estaven esperant la peça. Aquesta autoritat els havia acusat de no fer prou per resoldre la qüestió, de no haver estudiat a fons la llista, i que per tot això eren tant poc diligents en la resolució de les incidències que es produïen en la cadena. També els acusà de ser molt poc professionals, de mostrar poc orgull per a la seva professió. La conclusió extreta de la visita era que se'ls havia tret de sobre, que els havia enviat a estudiar més. I com a recomanació final d’obligat compliment els comminà a retornar al seu despatx quan ja haguessin memoritzat tots els noms de la pàgina en qüestió. Passat un temps van tornar al despatx de l'Autoritat. Aquesta els havia realitzat un examen amb severitat i sense contemplacions. Sort n'havien tingut que el telèfon sonés en aquell moment. Que la conversa amb la seva dona s'hagués allargat força estona, una telefonada relacionada amb el color dels cabells que a la perruqueria li havien fet. Es queixava que l’aspecte del seu pentinat no estava a l'alçada del càrrec d'autoritat que ostentava el seu marit, i de tot el que ells representaven en la Societat. Per aquest motiu li demanava consell sobre què havia de fer al respecte la perruquera. L’Autoritat de grau mig, en penjar el telèfon, els havia mirat un xic sorprès, no recordava què hi feien drets tots aquells treballadors davant seu, els problemes familiars el trasbalsaven. Els treballadors, en copsar la situació, van aprofitar per no fer-li memòria del motiu de la visita, van aprofitar per treure sobre la taula un altre tema relacionat amb la qualitat del sistema. Tan aviat com els fou possible es van acomiadar respectuosament d’aquesta Autoritat, van sortir, escuats, d'aquelles quatre parets que amenaçaven d'engolir-los.
Pels passadissos, de retorn al seu lloc de treball, amb el cap cot, caminaven amb un pes feixuc a l’esquena. En entrar al seu dipòsit van veure el mort sense os i un sentiment de por els va anar envaint. Foren totes aquestes circumstàncies les que els havia fet decidir-los a amagar el cos dins una nevera allunyada del pas central i les taules d'operacions. A esperar i confiar que tot passés a l'oblit més profund de la Societat. Van pregar que l'existència d'aquell cos, sense soterrar, desaparegués dels anals i dels registres diaris dels inspectors. Confiaven que els controladors del procés de qualitat no procedissin, per sorpresa, a fer una revisió de l'estat del procés de millora de la qualitat del seu departament. El cap va fer cas omís dels crits d’alerta que la seva ment llençava, insistentment, perquè abandonés la quimera que estava cometent.
Van passar anys i més anys. De sobte, molt temps després, l'assumpte va ressorgir. Fruit d’una absurda casualitat. Un dia, quan tots els treballadors enterramorts estaven experimentant noves tècniques de relaxació, dins la sala del dipòsit, un d’ells, un que feia poc que s’havia incorporat al servei, havia descobert l'existència d'aquell mort oblidat.
-          Ei! He trobat un mort a dins una nevera -va cridar l'enterramorts des de l'altre punta de la sala.
En sentir-lo, en tots els treballadors del dipòsit, es va produir una gran excitació. La cara del cap va empal·lidir, fins i tot ell havia oblidat el cas. Com era possible que tinguessin un mort dins una nevera sense soterrar? Qui i quan l'havien abandonat allà dins. Una sola idea va sorgir amb gran força: reaccionar amb extrema prudència davant dels fets, sobretot davant els subordinats. Era qüestió de supervivència.
-          És convenient que, ara per ara, l'Autoritat no tingui coneixement del mort fins que aclarim el que ha passat. Després l’informarem adequadament. El més important és que, amb celeritat, mirem d'esbrinar quan temps fa que és allà dins i per a quin motiu el vam guardar. Hem de ser astuts i no despertar sospites sobre aquesta irregularitat. Bé, com a mínim, abans que coneguem tots els detalls pertinents.
Les seves últimes paraules havien estat un error involuntari i ell se n’havia adonat immediatament. Ja era massa tard. Darrerament cometia errors que podien comprometre’l.
Dos dels enterramorts van obrir la nevera buscant delerosament l'etiqueta identificadora. Tots els morts duien la seva etiqueta identificadora. Aquest era una part del principi de l'ordre absolut. No podia existir cap mort sense etiqueta on s'indiqués: qui era, de què havia mort, què li mancava i tot el necessari pel soterrament. En cas contrari la tranquil·litat  de la veracitat es trencaria. Com saber qui era sinó? Com contrastar el mort i el llistat sense aquesta targeta. I com afegir el nom del mort a la làpida col·lectiva de la gran plaça si aquesta mancava?
L'etiqueta no apareixia. El mort estava indocumentat. Les entranyes dels treballadors es van revoltar. Es trobaven davant un atemptat a l'ordre establert. Una sola idea els colpia: on anirien a parar tots ells si les etiquetes desapareixien dels cadàvers, del registre i dels altres llocs imprescindibles. Aquest era un pensament que no podien suportar. Els destruiria a tots i a cada un d’ells si no podien resoldre la qüestió a temps.
Els dos homes, el cap i l’enterramorts, van començar una recerca minuciosa al llarg de tot el cos per trobar l'etiqueta identificadora. Estaven segurs que quan la trobessin es resoldrien totes les qüestions sobre qui era el mort i, el que era més important en aquests moments, saber el motiu que havia fet que s'hagués deixat dins la nevera sense soterrar el cos.
-          Aquest descobriment és un problema afegit a la nostra delicada situació actual. Recorda que l'altre dia van fer una investigació en el dipòsit del costat i se'n van endur detingut l'enterramorts per ocultació de cadàvers amb l’acusació de vendre peces dels morts com a recanvis. No voldria, que per una bajanada com aquesta, a nosaltres ens fessin una investigació. Serà millor que no pensem en això, sinó que continuem amb la recerca de la targeta. Així podrem conèixer el motiu que haurem tingut, qui sap el temps que fa, per guardar aquest cos dins la nevera.
-          Però... I si no ens pertanyia?
-          De qui vols que sigui, doncs? No vas fer una neteja a fons l'altre dia de tots els racons de la sala?
El cap se'l mirà esperant una resposta que no arribava.
-          Home, tan com una neteja de tots els racons no és... -L'enterramorts no va gosar  finalitzar la frase ja que el seu cap amb la mirada el va fulminar.
Per al cap era preferible no saber res de res. D'aquesta manera no es veuria en l'obligació d'alterar la realitat en els seus informes diaris i d’aquesta manera la seva consciència professional no tindria cap motiu per a neguitejar-se. No obstant el preocupava. Com era possible haver oblidat un mort? Quan temps feia? Qui era el responsable?
Era possible que ell hagués oblidat el que havia passat? Sí. Tenia cervell i memòria, però, manipulats convenientment per servir l’Objectiu de la Societat. Dins del seu cap s’anava esborrant tot allò que no estigués en consonància amb la Norma, escrita amb majúscula, gravada al cap per complir amb tot el procés de qualitat establert. S’havia establert una memòria selectiva en els ciutadans de la Societat
Tenia la mirada perduda quan es feia aquestes reflexions. De cop, i dut per un gran neguit, va proferir la frase que era absurda per si mateixa. Era un crit d'auxili on agafar-se abans d'ofegar-se.
-          Si no trobem l'etiqueta no descobririen mai el motiu del retard i no podrem soterrar-lo, ja que no podrem saber si està complert. I el fet d’estar complert és imprescindible.
-          No cridis! Parla més baix. Trobarem l'etiqueta i quan la llegim sabrem el què i el quan. Resolem la qüestió sense fer gaire mullader. Busquem l'etiqueta i ella ens donarà la resposta que ara no trobem. -La basarda del subordinat era a flor de pell.
-          Sense la certificació de complert no el podem soterrar en cap cas. -Continuava parlant en veu alta. Es dirigia al seu subordinat per espetegar-li:  Ja coneixes la norma. Tots els cossos han d'estar complerts en el moment de procedir a la seva inhumació. S'ha de complir amb la més sagrada tradició de la Societat. Els cossos quan retornen a la terra ho han de fer complerts per tal que no trobin a mancar res en el seu viatge al repòs etern. Si no resolem el tema aviat haurem d'informar l'Autoritat superior i aguantar-ne les conseqüències que això ens porti a tots.
-          Vols dir que l'haurem d'examinar i si obtenim un resultat negatiu, com se suposa que passarà, avisar la inspecció?
-          Sí. Aquest és el procediment correcte.
-          I si el tornem a guardar dins la nevera?
-          Això és perillós. Qualsevol dia, en un dels registres rutinaris que de forma periòdica el Cos d'inspectors fan, se'l podrien trobar. Llavors si que no sabríem com explicar el fet.
-          De registres en aquest dipòsit també n'han fet altres vegades, abans d’ara, i mai l'han vist.
-          És córrer un risc innecessari. Fins ara no ho sabíem. Desconeixíem la seva existència i per això estàvem tranquils. Ara ho sabem i ens podríem trair nosaltres mateixos. Ens hem d'afanyar a comprovar que estigui complert i, a la vista del resultat obtingut, decidirem què farem. Podríem tenir sort pel fet que estigués complert o que només li manqués una peça d’aquelles que en tenim de sobres i que tenim amagades allà darrera.
El cap senyala una paret nua, sense res aparent que faci sospitar el que amaga al seu darrere. Havien fet un forat prou gran per emmagatzemar les peces que, per errors, havien demanat a la fàbrica de recanvis. En lloc de tornar-les les havien amagat allà dins per utilitzar-les quan els convingués. Llavors sí que tindríem tot el problema resolt. Ja estaria prou bé si tinguéssim la sort que fos així. I sinó, no tocarà altre remei que avisar els inspectors o pel contrari...
Ell mateix queia en la seva pròpia contradicció.
-          Vols dir que podríem tornar-lo a tancar dins la nevera si no sabem què hi manca?
-          És una possibilitat a considerar. És possible que sí. Seria el més adequat per a tots.
El cap havia deixat exterioritzar la seva fragilitat com a home. Els dos homes es trobaven sumits en un mar de dubtes. Sobretot es podia percebre la desconfiança entre ells dos. Darrerament els rumors d'infiltrats dins els serveis eren cada vegada més insistents. I si això no fos suficient, el reclutament de treballadors per fer de confidents pel cos d'inquisidors s'havia convertit en una amenaça real que podia emportar-se'ls riu avall a tots ells. Els registres, sense causa aparent, es multiplicaven. Per tots els serveis s’havia apoderat la por a la delació, a la traïció de l’amic, del company. Les detencions i les desaparicions sobtades estaven a l’ordre del dia.
L'enterramorts va sentir la necessitat d'expressar, en veu alta, com un intent d’autoprotegir-se, el seu pensament:
-          No, no ho vull fer. Seria com tenir una taca negra en el meu expedient de la Societat.
-          No siguis enze. No veus que és el millor per a tots dos?
-          Millor per a qui? En tot cas és el millor per a tu.
-          Calla! Si no col·labores et denunciaré a l'Autoritat per haver-me amagat un cos sense soterrar i haver-li tret l'etiqueta identificadora. Tu mateix!
-          Ja ho deia jo –diu cridant-  El que vols és carregar-me el mort a mi tot sol.
Es va encetar una baralla entre ells que cada vegada esdevé més punyent. Un abisme s'obria entre tots dos. Un antic recel tornava a sorgir amb força renovada. Era una antiga ferida que mai havia aconseguit cicatritzar. Supurava contínuament. Però, una insuportable sensació de por els va aturar. Una remota idea els aconsellava no continuar per aquest camí que els podia destruir a tots. L'enterramorts va fer un esforç per intentar reconduir la situació i un apropament al seu cap.
-          Però no sabem si tu o jo  quan vam arribar al servei de dipòsit aquest mort ja l’havien col·locat dins la nevera. No creus?
-       I això què hi té a veure? Ara l'hem trobat i en aquest moment sí que hi és present. Això és el que compta. S'haurà d'informar l'Autoritat i omplir formularis i més formularis, i qui ho haurà de fer?
Expressava les paraules agressivament, amb voluntat de fer mal. Per això era el cap. Quan el cap començava a parlar d'aquella manera, ell mai sabia per quin motiu ho feia. Era com si posés de relleu que tenia un cervell que no donava per més, o pel contrari, era tant intel·ligent que li estava parant una trampa. La prudència el va dur a creure en la segona opció, i per això va respondre:
-          Tu, naturalment. Tu ets el cap i el responsable màxim del dipòsit i jo sóc el teu lleial col·laborador. Com sempre.
-          Veig que coneixes bé les regles de la Societat i els serveis. Deixa de parlar i busca l'etiqueta identificadora. Ara sortiré un moment, quan torni resoldrem el problema definitivament i d'una vegada per totes.
Les seves paraules van ressonar amenaçadores.
Per a ell, un simple enterramorts havia arribat el moment d'actuar. Calia actuar i fer-ho de pressa. Si volia sobreviure estava obligat a actuar. Va mirar com el cap marxava i es va sentir alleugerit. La seva presència ja el molestava. L’irritava profundament. Un sentiment d’odi colpejava el seu cervell. Un dia, molt llunyà, havien estat amics. Ara només era el seu cap.
Tenia la sort que aquelles escapades cada vegada s'allargaven, cada dia que passava, més estona. Darrerament ja s’havia convertit en un costum ser fora del servei un parell d'hores cada jornada. Durant les seves absències sentia un plaer de domini sobre el dipòsit, encara que en recaigués sobre ell la tasca d'encobrir-lo si mai  demanaven pel cap. No obstant, això havia passat en comptades ocasions. Era un fet que rarament succeïa. El cap abandonava el servei per sortir a esmorzar amb els seus amics del taller de soldadura de la planta inferior.
Aquesta vegada la seva absència li donaria temps suficient per pensar en què calia fer sobre aquest desagradable assumpte.
Fent una ràpida mirada al rellotge de la sala, va creure adequat aturar la jornada laboral per a recuperar forces. Havia arribat el moment d'esmorzar seguint una vella tradició basada en el principi de no malgastar les energies quan el cap no hi era present. Ja treballaria més tard, quan acabés de cruspir-se el que duia. Ja tindria tot el dia per fer la seva tasca. Aprofitaria el temps per descansar, pensar una estona.
Quan estava tranquil·lament menjant-se l'entrepà de tonyina, sobre aquella caixa de morts que s'havia muntat com a taula de treball, s'adonà que li havien caigut unes gotes d'oli sobre la fusta lluent. S'havia d'espavilar a eixugar-les abans que taquessin la fusta. Si passaven els inspectors podrien veure la taca i, n’estava segur, que el seu cap aprofitaria l’ocasió per passar comptes per totes les coses succeïdes entre ells dos. Per tot allò que el cap covava com a rancúnia en contra seva.
Els minuts avancen i el que havia de ser un tranquil esmorzar es converteix, a passos agegantats, en un malson cada vegada més molest. Què faria amb el mort sense identificar? El cap ja l'havia avisat de forma clara: sense identificació no el podien soterrar i si no l'enterraven s'hauria de tornar a amagar dins la nevera i, a la seva vegada, amagar la nevera per tal que no fos trobada mai més per ningú de forma fortuïta. Si ell provava de resistir-s’hi el cap el denunciaria a l'Autoritat per no haver complert amb la seva obligació d'identificar el mort. Se sentia atrapat en un carreró sense sortida. Aquestes idees el torbaven profundament. Ell sempre havia estat un home respectuós de l'ordre establert. Era el respecte per l'Autoritat que li havien gravat des de petit, com si ho haguessin fet amb un ferro roent, al seu cor i al seu cervell. Adorava l'Autoritat i tot el que ella representava, encara que tingués com a representant seu un merdós cap.
El seu cervell es resistia a defraudar el principi d'autoritat establert dins la Societat. Vivia en una eterna contradicció de respecte per l’Autoritat i fàstic pel seu cap. Amb aquests pensaments es va trobar dret davant l'arxivador que contenia tota les etiquetes identificadores dels morts soterrats en els darrers vint anys en el seu servei. Va dubtar. Un pensament contraposat li colpejava el cervell. Calia actuar i resoldre el problema a aquell desgraciat o, pel contrari, deixar que s'ensorrés finalment? No obstant, el seu instint de supervivència l'empenyia a actuar sense més ajornaments. Ja tindria una altra ocasió d'enxampar-lo i aniquilar-lo. Però, en aquest cas ell mateix podria ser acusat de negligència i col·laboracionisme. Com podria explicar que hagués passat sense que ell no sabés res o, el que era pitjor, que coneixedor de la situació havia consentit i encobert els fets. Això li podria costar la vida o ser castigat per complicitat per haver ajudat a amagar el mort, o per haver callat el fet de tenir un mort sense soterrar.
La por el porta a prendre una decisió. Ho fa amb gran precaució i vigilant de no ser descobert. Va obrint un dels calaixos, un darrere l’altre. Sent la desagradable sensació d'estar cometent una profanació. El seu cervell lluita per resistir-se, per evitar fer-ho, però la por l'empeny. Busca dins cada calaix, que estan ordenats amb aquell ordre que no entén, una targeta identificativa. És un ordre que només busca demostrar el poder del cap. Un poder basat en un absurd ordre que fins ara li havia estat útil per sobreviure a totes les purgues. Remena buscant una etiqueta vella. No totes serveixen.
Després va remenar buscant un recanvi que tingués les característiques adequades. Unes característiques consistents en què tingui una antiguitat ni molt propera ni massa llunyana i que, a la vegada, fos d'algú que hagués arribat al dipòsit mancant-li una sola peça que fos una mica difícil d'obtenir. D'aquestes que rarament es fan malbé i que les fàbriques de subministrament han de fabricar expressament per comanda rigorosa per a poder servir el recanvi. Aquest detall era del tot imprescindible per poder justificar el retard en el soterrament, si per casualitat, algú indagava sobre l'assumpte. Després de mirar i remirar fitxes i més fitxes es decideix per la targeta identificadora d'un cadàver que li mancava un os de la mà dreta i que havia arribat al dipòsit feia uns nou mesos enrera. Finalment havia trobat el que buscava. Era la targeta d'un tipus de mitjana edat, de sexe masculí i, per sort, l'etiqueta estava parcialment esborrada des de feia temps, com es podia apreciar en la rodona que havia deixat a la cartolina les gotes d'un líquid verdós, que havien fet que desapareguessin dades que constaven en la mateixa. Aquest últim aspecte ajudaria a donar més veracitat a la troballa quan ho expliqués al cap i si es donava el cas als inspectors. Era el moment de suplantar la identitat del mort. Una etiqueta vella per un cadàver nou. Ara el mort ja tenia identitat. La seva feina d’identificació l’havia enllestit de manera positiva. Ara era una qüestió del cap el saber perquè no havien reparat el mort per poder soterrar-lo.
Amb el problema parcialment resolt esperava impacient el retorn del cap. Volia comunicar-li el triomf de l'ordre davant del caos. S'havia complert el principi identificador i ara només restaven els detalls. Tenia pressa per enllestir la qüestió pendent. La qüestió estava encarrilada i en vies de solució per a ell.
Aquesta vegada el cap trigava més de l'habitual. Cada dia era més imprudent. Els nervis els tenia alterats. Tenia una angúnia i un neguit que no el deixava reposar. Havia resolt la part més difícil i ara havia d'esperar per acabar. No podia finalitzar l’operació sense l'autorització expressa pel cap si no volia tenir problemes afegits. Havia d'esperar la seva vènia. Volia, desitjava, sentir els comentaris d'aquell perdulari bavós que tornava a ser vençut, una vegada més, per la seva astúcia.
Tan prompte com arribà el cap l'enterramorts el va informar de la troballa de l'etiqueta identificadora. El seu mort ja tenia nom, causa i targeta identificadora. L’home va mirar al seu subordinat  amb odi i enveja a la vegada. Una altra vegada, aquell hipòcrita trepador, intentava fer-lo quedar malament, vanagloriar-se davant d'ell de com era capaç de resoldre els assumptes complicats.
El cap va fer un suprem esforç per a dissimular el seu disgust. No volia mostrar els seus sentiments. De forma mecànica, amb aquelles maneres apreses a l’escola de capacitació, li picà l'esquena i lloà la bona feina feta i el molt que el considerava. Quina sort que tenia de tenir-lo com a col·laborador seu en el servei.
Mirant l'etiqueta el cap va dubtar. En llegir-la va rumiar si efectivament era la targeta del mort  que fins ara havien tingut dins la nevera o la d’un altre. La targeta indicava que això havia d’haver succeït feia més de nou mesos i no podia ser. Ell recordaria el cas si hagués passat en un període de temps tan curt. La prudència aconsellava no preguntar res. L'important era acabar amb tot aquell afer ràpidament i refugiar-se en el seu despatx, sobretot perquè, un mecanisme residual d’altres temps, l'indicava que, sota cap concepte, no havia d'informar d'aquesta troballa a l'Autoritat. Encara que tot estigués resolt. Si ho feia posaria en qüestió la seva imatge d'eficàcia que, de forma pacient, havia construït, sense l'ajuda de ningú, i a pesar dels seus subordinats que només intentaven trepar per aconseguir el seu càrrec de responsabilitat. El seu era un lloc vital en l'estructura organitzativa i ell ho sabia. Es cuidava d'eliminar els residus mortuoris de les baixes que es produïen a la Societat, de forma eficaç, neta i ràpida. I ell, tot sol, havia aconseguit que tothom pensés que era el millor, el més eficaç i precís de la professió, i per això, aquesta ximpleria no podia venir a destorbar el seu treball i embrutar la seva imatge. Després de rumiar va arribar a la conclusió que tampoc podria utilitzar l'assumpte per treure's de sobre aquella sangonera que li havien col·locat al Servei i que, de manera sistemàtica, qüestionava les seves ordres i el seu treball. El sol simple pensament de que s'iniciés una investigació, cosa més que probable, ja que la Societat estava sobrada de personal que no tenia un treball concret a desenvolupar, podrien sortir a la llum altres morts soterrats sense identificar i mancats de peces o el que era pitjor amb peces sobreres, ja que per tal de justificar la seva responsabilitat s'havia dedicat a demanar recanvis de tot tipus, de totes les parts d’un cos humà. Com si fossin necessàries als cossos del seu servei. Ho feia sense un veritable examen previ. Als cossos que anaven arribant i, de forma aleatòria, des de feia molt de temps, els hi afegia una o dues peces dins el sac d'amortallar. Ara que aquesta roba havia substituït les caixes des de feia ja molt de temps, per les avantatges i prestacions que donaven. Sobretot perquè permetien soterrar els enviaments en la posició més adequada i segons els espais disponibles en cada moment. Aquest, i no cap altre, era el veritable motiu que el va decidir acceptar l'etiqueta que l'enterramorts li oferia. I sense cap més comentari va ordenar preparar el soterrament de forma ràpida i discreta, i sobretot que no oblidés afegir la peça que mancava
L'enterramorts va sentir, molt interiorment, que desapareixia l'angúnia i l'angoixa a l'inevitable. Ara li tocava completar diligentment el seu treball i acabar amb la situació creada amb el descobriment. Va començar a cavar un forat a terra a la distància reglamentària de l'anterior per tal d'efectuar el soterrament. Aquesta feina el va mantenir ocupat tota la resta del dia. Això el feia fruir enormement ja que podia restar sol i sense haver de veure o parlar amb aquell cap que depreciava i que el vigilava constantment. Es va sentir útil a la Societat i a ell mateix. El seu treball també era important per la bona marxa de tot plegat.
L'endemà, a mig matí, va presentar el seu report de treball al cap. Un informe on es feia constar tot el relatiu a aquell cas, convertit en un expedient simple ja que només s’hi anotava que el soterrament havia sofert un endarreriment, perquè el cos presentava la mancança d'una peça no habitual i que la fàbrica de subministres havia hagut de fabricar per l'ocasió. També es posava èmfasi en el temps que feia que havia arribat el cadàver i els altres aspectes menys rellevants, naturalment no oblidava indicar les mides del punt de soterrament i les coordenades per la seva localització si fos necessari. El cap va rebre i llegir l'informe amb un fingit desinterès com si no li interessés gens el que ell hagués fet constar en les notes. Volia fer-li veure que ell estava per sobre de la seva feina. Però l’enterramorts se sentia satisfet del seu treball i sobretot de la seva astúcia. Un cop va restar sol al despatx el cap rellegí l’informe. Se sentí alleugerit, en l’escrit no hi havia res que el comprometés. D’aquesta manera podia donar per tancat tot l’assumpte.
Tantes vegades s'havien explicat històries similars que era necessari no confondre la realitat amb la ficció. Per un costat era important creure les seves pròpies explicacions, encara que podia esdevenir perillós si, com a conseqüència d’aquestes confusions, abaixava la guàrdia. Aquest era un perill més que possible. Calia estar alerta.
Després de les bàsiques comprovacions de rigor el cap va ordenar procedir al soterrament sense un nou examen ocular. Volia enllestir i oblidar-se de tot el que havia passat en el temps més breu possible.
Amb el volant degudament segellat l'enterramorts va dirigir-se a recollir aquell cos que hi havia dins la nevera. Finalment la història començava a representar la seva escena final en el teatre de la vida. Per fi es treia de sobre aquella nosa que el neguitejava.
Fent un gran d'esforç l’enterramorts va poder treure el cos del receptacle on estava col·locat tot sol, sense l’ajuda de ningú més. El cadàver estava glaçat i rígid. Havia d'anar amb molta precaució per no trencar-lo, per no partir alguna part del mort. No seria la primera vegada que això succeïa.
-          Déu no ho volgués.
Aquesta frase, que ara repetia convulsivament, era una expressió conservada com record d'un temps passat, d'un temps de felicitat que havia desaparegut d'aquest univers que constituïa la Societat. Era el record d'una relació anterior i que, de forma traumàtica, havia finalitzat. Un dolor molt profund li va fer una fiblada al cor. La tortura del passat retornava masses vegades a la memòria. Hauria de buscar l’ajuda d’un especialista. Sentia pànic d’anar a un centre mèdic. No coneixia cap treballador metge amb qui poder confiar sense que el traís, sense que informés al Cos d'inquisidors del seu dolor. Si el cadàver es partia es veuria forçat a donar explicacions de com havia passat tot allò i esperar, a part de la corresponent esbroncada, la preceptiva resolució de l'Autoritat superior. El sol pensament d'aquesta possibilitat l'enervava de veritat. Desitjava acabar amb tot això per necessitat pròpia, per higiene mental. Aquesta situació l'empenyia a prendre les precaucions aconsellables en casos com aquest. Era obvi que totes les que prengués serien poques.
Pel cap l'informe havia posat fi al procediment administratiu.
Ara podria tornar-se a passar el dia dins el seu despatx que, com el de tots els caps de la seva categoria, tenia els metres reglamentaris corresponents. Sempre envoltat de papers i estadístiques. Sovint repetia en veu alta la sort que tenia el seu servei de poder gaudir de les seves habilitats personals, de poder rebre el reconeixement de la Societat per la manera com acostumava a presentar les coses a l'Autoritat. Estava satisfet d'ell mateix per haver aconseguit semblar un treballador que sempre estava atent i interessat pel treball i per l'abast de totes les decisions que prenia. En una paraula que era un treballador responsable. Tenia habitualment un neguit encomanadís que només trobava repòs amb aquella rialla forta i estentòria que expressava que era una persona que havia oblidat la provisionalitat del seu lloc de treball, que només era una col·locació de servei a la Societat a qui servia mentre ella volgués.
El seu aspecte físic era el d’una persona bruta, amb unes ungles que portaven dol i una verdosa cigarreta mig apagada a la boca. Tossint i deixant anar saliva a tort i dret. La seva figura, sovint, creava repugnància.
Per com era el cap i per motius personals diversos, els enterramorts procuraven no entrar més que l’estrictament necessari dins aquell despatx. Tot el que hi havia allà dins causava més aviat fàstic i repulsió. Procuraven no tocar res que el cap hagués grapejat amb anterioritat. Per aquesta causa s'havien acondicionant al seu propi refugi en un racó del dipòsit amb una taula feta amb dues caixa de morts de color caoba, que era el darrer vestigi de la sèrie que abans utilitzaven a la Societat per soterrar, abans de la instauració del sac d'amortallar. Eren unes caixes que no havien estat utilitzades i que, per deixadesa, no havien estat retornades a la fàbrica de subministraments. Se sentien còmodes en el seu racó amb aquella taula tan sòbria i tan apropiada a la feina que realitzaven.
Prop d’aquest lloc l’enterramorts bregava per treure el mort de la nevera, no abaixava la guàrdia i parava atenció a tots els sorolls que poguessin provenir del despatx, de l'oficina del cap. Volia evitar que li cridessin l'atenció. El cadàver li va costar treure'l del lloc on era, però, amb una forta estrebada, va aconseguir fer-ho. Un cop a terra el va col·locar damunt una manta i el va arrossegar fins el forat que havia cavat el dia abans. Immediatament després de realitzar aquesta operació un calfred el va fer cruixir, la sola idea que el podia haver vist el cap el neguitejava ja que hauria rebut un altre esbronc, perquè estava rigorosament prohibit realitzar cap treball sense les inexcusables  precaucions higièniques. La salut de tota la Societat depenia del respecte per la higiene per part de tots. I per un altre costat, la seva consciència també creia que no era decent arrossegar el cos d'un abnegat treballador de la Societat per terra. Els trasllats dels cossos s'havien de fer sempre amb el carretó que els havien subministrat.
Abans de deixar-lo al lloc destinat a ser soterrat va fer un darrer examen ocular al mort per assegurar-se que tot era correcte, d’aquesta manera tornava a contravenir les ordres d’aquell cap que ell menyspreava. Sort que havia fet aquest examen, perquè acabava d'observar que a l'extremitat inferior dreta hi havia un clot al genoll. Era un signe evident que mancava una peça i per tant el cos no estava complet. Va fer un escodrinyament del genoll i va comprovar la falta del menisc. Una suor freda li va recórrer l'esquena. S'hauria de recomençar tot el procés administratiu, a part dels retrets que rebria ja que el seu mort estava defectuós. No podia ser, no podia tenir tanta mala sort després d'haver-se esforçat tant per resoldre el cas amb diligència i de la manera més neta possible. Amb el cervell ple d'aquestes idees i amb cara de pomes agres es va asseure al costat del forat. Havia d'actuar dràsticament per tal de complir amb el reglament, les normes que indicaven que s'havien de soterrar els cossos complets, i desempallegar-se del mort definitivament. Després d'una llarga meditació va decidir passar a l'acció. Havia de resoldre la papereta i sense gaires escrúpols de consciència va buscar una pedra rodona, el més similar possible a un menisc entre la runa que encara hi havia de les obres de reparació de la canonada de l'aigua. Buscava entre aquell runam que tant el molestava i ara podria servir per resoldre el seu problema particular. La recerca de la pedra va costar una mica de donar el fruit desitjat, però, al final la va localitzar. Es va sentir tremendament alleugerit. Una altra vegada la sort li somreia i el treia de l'embolic. Sense perdre ni un segon va córrer cap a la seva caixa d'eines, va agafar la cola per a ossos i sense cap mirament va fer un tall a la pell i va col·locar la pedra dins el genoll. Ara el seu mort ja tenia menisc i per fi estava complet. Podia procedir a acabar la seva feina immediatament. Va llençar el cos amb ràbia dins el forat i va saltar a dins per col·locar-lo en una posició acceptable. Per molt molest que estigués amb tot allò no podia deixar de ser un professional. En acabar se'l va mirar i una sola idea va sorgir amb un intens orgull, el seu cadàver estava molt elegant i en condicions per fer el fet. Lentament, llençant palades de terra a sobre, va anar colgant aquell cos que li podia haver complicat la seva existència per sempre. Ara tot s'acabava.


El cap va mirar el rellotge estirat en el seu llit, mentre intenta dormir. Els records l'havien torturat tota la nit. La memòria li havia tornat a jugar una nova mala passada. La localització d'aquell altre mort dins la nevera que li mancava un tros, li havia fet reviure els malsons del passat i que ara li queien a sobre com una llosa que havia ressorgit per esclafar-lo.
-          No!
Va cridar amb un crit d'angoixa. Un suplicant sentiment de pietat per a ell mateix el va recórrer mentre es lliurava a una lluita per obtenir la vital tranquil·litat d'esperit. Era un home turmentat per la seva pròpia consciència i els records. Un prudent instint l’aconsellava allunyar-se dels records que tant el trasbalsaven. Calia oblidar el passat. Se sentia un delator.
En retornar l'endemà al matí al treball, va dedicar-se, amb diligència, a buscar el nom del tros que mancava al cos. Va resseguir la llista una i altra vegada. El nom de la peça havia de sortir. S’estava convertint en una necessitat vital. Després de molt mirar va arribar a la conclusió que l’entrada que buscava al llistat no hi era. Volia trobar la menció, però aquesta no hi era.
La recerca fou inútil. Després de tres dies de cercar infructuosament la paraula va decidir que havia arribat l'hora d'informar a l'Autoritat superior de la situació creada per la descoberta. Pel fet de no localitzar la referència i el mot adequat no podien fer la comanda de la peça imprescindible per completar el mort que espera torn dins la nevera. Amb aquesta idea es va presentar, amb el llistat a les mans, per tal de poder avalar la seva posició, al pis on estaven els despatxos de les Autoritats de rang mitjà. Es va atansar respectuosament a la secretària per demanar si podia ser rebut per l'Autoritat. La treballadora-secretària se'l va mirar amb evident sorpresa; fredament va indicar-li que només eren rebuts aquells que abans havien sol·licitat audiència amb temps i forma reglamentaria. Què potser no coneixia les instruccions? Per la cara que aquest treballador-cap posava era evident que no. La cara suplicant del treballador-cap la va commoure lleugerament. El seu aspecte li cridava l'atenció, podia observar-hi el signe inequívoc de l'angoixa. Aquesta cara fou l’esperó que va fer que intercedís per ell davant el seu cap per tal que el rebés aquell mateix matí. Quan fos el moment ja el cridarien. Ara havia de retornar al servei de dipòsit que ja el cridarien per entrar al despatx de l'Autoritat. El cap, assegut al seu despatx, tenia l'esperança que aviat el cridarien. Cada trucada telefònica era un sobresalt i un nou desengany. L'avís no arribava i el temps anava passant. El matí s'acabava i ell no podria alliberar-se explicant el seu cas. Un neguit i una urgència el corsecava interiorment. Cap al migdia el van cridar, perquè pugés al despatx.
En passar al despatx es va sorprendre del que va veure, pràcticament era buit, només una taula de grans dimensions amb una butaca també immensa darrera, on l'Autoritat seia arrepapada, comptava el mobiliari dues butaques més petites situades a l’altre costat de la taula. La sala estava marcada per una austeritat extrema que colpia. Ell, aclaparat i fent un immens esforç, va començar a parlar, així que va franquejar la porta. Estava nerviós. No va esperar ni la indicació de l'Autoritat per començar ni tampoc a seure en aquelles butaques marrons baixes en relació a l'escriptori.
-          Al llistat el nom de la peça no apareix....
Va anar desgranant la seva història convençut que tothom estava al corrent que en el seu servei de dipòsit hi havia un mort sense soterrar. Mentre parlava l'Autoritat se'l mirava amb curiositat i sorpresa, no sabia de què carall parlava aquell treballador que s’estava dret, com un estaquirot, davant d'ell. L'autèntica realitat era que ningú, tret del subordinat que parlava, estava al corrent de l'afer en qüestió. Per les preguntes que li va formular l’Autoritat el treballador-cap va concloure que no sabia res de res de l'assumpte. Per això es veié en l'obligació de posar-lo al corrent, en primer lloc, de tot l’afer. Les explicacions foren escoltades amb certa displicència ja que aquells temes burocràtics l'avorrien enormement.
L'explicació desordenada, dita amb presses i nerviosament no aconseguia presentar-se com un discurs concís, amb idees clares i ben travat. Aquest fet feia que la resposta que obtenia no era la resposta adequada al que ell necessitava. Veient que podia ser una oportunitat perduda el cap, sense pensar gaire, va anar més enllà i es va atrevir a qüestionar el llistat. L'Autoritat va reaccionar amb enorme brutalitat. Les seves paraules van pujar de to i la seva cara va envermellir com si estigués a punt de rebentar. Cridava:
-          És impossible. De què esteu parlant si es pot saber? Al llistat figuren tots els noms referents al cos humà. El nom de totes les parts essencials i les auxiliars i per això ha d'aparèixer. El llistat és inqüestionable. Només la poca o la total falta de professionalitat vostra pot ser la causa del que insinueu.
Al cap les observacions i els retrets de l’Autoritat l'anaven acovardint. A ell, un home endurit per haver format part d'un dels cossos d'élite de la Societat, el Cos d'inquisidors. El temps, i el que havia viscut, havien afeblit el seu esperit de lluita d'altre temps. Un esperit que no era permès, ni  tolerat per la Societat, així com tampoc res que pogués semblar-s’hi. Aquesta era una situació humiliant per a ell i a la vista del caire que anaven prenent les coses es va afanyar a sortir del despatx el més de pressa possible. En retornar al dipòsit el cap va agafar el llistat i el va tornar a fullejar buscant el nom o una explicació al que succeïa tancant-se al seu despatx que trobava tan acollidor.
Dues hores més tard va sortir de l'habitació amb la cara desencaixada. Veritablement el nom no apareixia. Estava desconcertat. No havia passat mai abans del dia d'avui. Havia tornat a oblidar els temps passats. Per molt que hi pensava no trobava una causa lògica que expliqués aquest fet tan insòlit. Havia desaparegut del llistat una part dels cossos dels cadàvers. Dins el seu cervell, aquesta aberrant idea no la podia acceptar i per això la rebutjava. Només imaginar-se que fos realment veritat el posava extremadament nerviós. La Societat mai s'equivocava i per això el que succeïa havia de tenir una explicació lògica. Dins el cervell li brollaven idees diferents i contradictòries per tal d'explicar-se tot el que estava passant. En la seva imaginació sorgia la idea que, tal vegada, s'havien oblidat d'informar-lo que havien eliminat la denominació d'una part del cos, que havia tornat a ser redenominada amb un altre títol diferent i no havia rebut la notificació o que l'havien informat per  canals no reglamentaris i per això havia perdut la nota. Aquestes eren unes idees aberrants. Era impossible. La Societat mai oblidava informar de tots els seus actes i la seva professionalitat no podia haver actuat com semblava. Per aquesta causa el nom del tros havia de sortir.
Ell era un treballador responsable, ordenat amb els seus papers, i amb els documents que a ell li havien encomanat. No era com d’altres caps. No tenia anotada cap amonestació en el seu expedient laboral i fins ara la seva labor sempre havia estat elogiada. Per això estava convençut que mai havia rebut una notificació de canvi de denominacions. N'estava segur i per això afirmava que les úniques denominacions vàlides eren les del llistat. A pesar de tot no aconseguia trobar la referència al llistat per poder fer la comanda a la fàbrica de recanvis. Sorgia una contradicció entre el seu mort i el llistat; entre dues realitats reals, la de la Societat i el seu mort. En el seu llistat no hi figuraven totes les denominacions que ell coneixia i buscava. Ell  havia ampliat la recerca per tal de fer diverses comprovacions per tal de poder defensar les seves explicacions sobre l'assumpte quan fos requerit a donar-les. Els dies anaven passant i l'angoixa cada dia era més patent. No obtenia resposta a com havia d'actuar.
-          Potser que informés a l'Autoritat de la meva constatació de la desaparició de la pàgina del llistat. Però... I si resulta que el tros en qüestió ha estat suprimit i jo no recordo quan?
Aquesta idea l'anava cremant per dins. Feia que trontollés en el seu equilibri interior. Cada dia que passava
era més esquerp i desconfiat amb el seu subordinat, amb els altres caps dels dipòsits veïns, així com amb la pròpia Societat. Com a mesura cautelar va ordenar a l'enterramorts apartar el cos de la seva vista fins que no es resolgués el cas. Tot s'havia descontrolat en el seu servei de dipòsit. Descontrol que s'anava apoderant de la seva vida particular i també en les relacions amb la seva parella que tant estimava. Ja no sentia la força de l'ordre que el feia fort i segur d'ell mateix. Un sol pensament li omplia el cervell i li provocava fortes migranyes.
-          La llista mai s'equivoca. La Societat és perfecta i mai no comet errors. Però, a la llista, no figura el nom del tros en qüestió i si no hi figura serà que ha estat suprimit per alguna raó important que ha portat a la supressió del tros en benefici del procés de producció. En algun lloc ha d’existir una explicació lògica.
Per a ell, acostumat a lluitar, era fàcil donar resposta a les malèvoles insinuacions dels seus subordinats que de forma reiterada li formulaven. Malgrat tot en el seu interior els dubtes i la idea del fracàs anaven prenent cos.
Després de diverses setmanes d'un estat nerviós evident el cap es va posar malalt. Tenia la malaltia del fracàs. Un sentiment profund de fracàs que s'havia apoderat d'ell i havia començat a destruir la seva autoestima iniciant un procés de destrucció, que ja afectava la seva vida quotidiana i el seu treball al servei de dipòsit. Un servei que cada dia que passava era més deficient, descontrolat i ineficaç. Davant tot aquest panorama l'enterramorts, molt a pesar seu, perquè en el fons el compadia, va avisar al servei d'urgències sanitàries de la Societat. Els membres del cos sanitari van arribar al cap de poca estona i sense donar cap tipus d'explicació se’n van emportar el cap.
A les sales de readaptació van acordar practicar al treballador-pacient una teràpia de xoc practicant una trepanació al crani per mirar de col·locar-li un nou xip, un que servís per retornar al treballador l'equilibri perdut. Era una operació habitual de reciclatge per tornar a ser útils a la Societat. Sobretot si es tractava d’un especialista que encara podia ser útil a la Societat.


Poc dies després es va rebre en el servei de dipòsit un altre cos per soterrar. L'enterramorts en mirar les dades de la fitxa i contrastar-les amb les del cadàver se'n va adonar, amb espant, que era el cos del seu cap. A la fitxa s'indicava que havia finalitzat la seva existència a causa d'una pneumònia vírica molt agressiva. Així s'indicava en la targeta identificadora i això era el que tenia l'obligació de creure. La veritat era que la malaltia del fracàs cada vegada s’estenia més i més entre els membres de la Societat. Aquesta havia reaccionat amb un pla de lluita per l’eradicació de la malaltia. Aquesta lluita estava a punt de convertir-se en una tasca primordial i un dels seus objectius màxims. Era una batalla per evitar la seva generalització i propagació entre els treballadors de la Societat. La pròpia supervivència de la Societat i de tot el que ella representava s'estava posant en qüestió amb aquests atacs i aquests brots epidèmics. No era la qualitat del procés de producció la que s'estava atacant sinó la pròpia estructura organitzativa. Per aquest motiu la Societat vivia aquests fets com una agressió a ella mateixa, al seu propi jo, que l'obligaven a actuar per extirpar els elements subversius que es dedicaven a propagar aquestes idees i que estaven fent el joc a l'enemic exterior. S'havia de tancar files de forma infranquejable. S'havia de renovar l'aliança de la Societat amb els seus treballadors amb un gran i magnífic Acte de fe. Havia d'obtenir la lleialtat de tot cor i per pròpia voluntat dels treballadors i sinó era possible per la força. Havien de ser implacables amb qui intentés qüestionar la seva validesa, la seva eficàcia organitzativa o els objectius dictats per l'Autoritat Suprema que era el déu vivent. El seu era l'únic criteri vàlid i l'únic punt de referència de tota la Societat, era la llum que guiava tot el treball de la Societat i el puntal bàsic de l’estructura organitzativa.
L'enterramorts, sense perdre temps, va procedir al soterrament del cap i a efectuar la desinfecció del despatx per assegurar-se que no hi havia cap rastre de virus de la malaltia. Aquestes havien estat les instruccions dictades en el moment de rebre el cos i ell les complia disciplinadament sense qüestionar la seva validesa. Aspirava a ser un treballador modèlic de la Societat
No havia passat massa temps dels fets que van portar al cap anterior a veure’s sotmès als estralls de la malaltia del fracàs que al servei de dipòsit es va rebre una nota que deia:

"La Societat comunica a tots els treballadors que s'ha descobert que l'ordinador va deixar d'imprimir una pàgina del llistat de denominacions de peces de recanvi i per aquest motiu els hi va ser lliurat un llistat de peces defectuoses.
L'anomalia ha estat corregida i els responsables de l'atemptat han estat depurats després d'assumir les seves responsabilitats en el grandiós Acte de fe del passat dia 28.
Ordenem que reciclin els llistats antics i els substitueixin pels nous sense cap tipus de negligència "

L'enterramorts va procedir a fer el que li havien ordenat.
També va buscar el nom del tros d'aquell cos que ja feia temps que estava aparcat al fons del magatzem. Va localitzar-lo i amb rapidesa va expedir la comanda, escrivint a l’etiqueta:

"De:  Servei de dipòsit número 14
  A:  Magatzem de la fàbrica de recanvis
Enviïn una cama, ref. 20.415, el més urgentment possible "


Aquest conte forma part del recull de contes i relats curts “Entre l’oblit i la ficció“.
© Copyright
   Jordi Colomines Companys (autor)
   Registre de la propietat intel·lectual sol·licitud núm. 5544
   Data presentació 30 setembre 2002
   Nom de l'obra: Entre l'oblit i la ficció