19 d’abr. 2013

Discreció, símbols i pressa. Som o no som responsables?


Discreció, símbols i pressa són tres paraules que mostren el moment que vivim els catalans avui dia i que omplen pàgines i pàgines dels mitjans de comunicació fins esgotar la paciència dels ciutadans.
Els catalans tenim en marxa un procés polític complicat i complexa que requereix diàleg i diplomàcia a tots els actors principals i deixar fer, acompanyar i recolzar als actors principals per part dels actors secundaris que som la resta dels catalans.

És la responsabilitat històrica que ens toca viure allò que ens hauria de provocar satisfacció i orgull de poder viure-la. I en lloc d’això la irresponsabilitat i mesquinesa d’alguns provoca desconcert i dubtes no raonables en la gent del carrer.
Només la unitat dels catalans, per molt matisada que sigui, ens permetrà fer el pas endavant que la immensa majoria dels catalans volem. Volem sortir de la crisi econòmica i obtenir el reconeixement definitiu i permanent de la nació catalana, del català i del que som i hem estat..

Espanya ha estirat tant la corda que finalment la trencada i res tornarà a ser igual que abans. Una altra cosa és quina forma tindrà les relacions amb Espanya i és aquí on hi ha les diferències.
I mentre fem camí com ens hem de comportar tots aquells volem decidir sobre el nostre futur col·lectiu? Amb responsabilitat, treballant i tenint paciència.

Aquest procés col·lectiu no està fet pels que tenen pressa, sinó per aquells que amb discreció i responsabilitat busquen sortides viables i no brindis al sol.
Les declaracions més o menys afortunades dels actors principals no poden donar pas al continu qüestionament de tot els procés. Ja està bé de llençar-nos tanta merda al damunt nosaltres mateixos. Deixem-nos de paraules i mirem-nos els fets, que comptat i debatut són els que compte. Som o no som responsables?

En un procés com el que vivim la discreció es un aspecte fonamental per no fer descarrilar tot el treball. No he vista mai un negociació seriosa feta en mig una plaça pública.
I ens cal negociar? Es clar que ens cal negociar. No vivim aïllats i lliures de qüestionaments. Ens cal negociar internament, ens cal a negociar amb Espanya perquè diguin que si o tanquin definitivament la porta, ens cal negociar amb la Unió Europea, els Estats Units la Xina i la resta de països que tenen interessos econòmics a Catalunya. I si algú es pensa que tot això es pot fer sense discreció es que no ha fet mai una negociació.

La impaciència d’alguns irrita la gent del carrer i crea rebuig entre indecisos. Uns indecisos que ens calen per a guanyar.
He dit sovint que Catalunya no té padrins i si molts detractors. No té padrins per a aguantar qualsevol acte folklòric que vulguem organitzar. Quedarà bé, però... I l’endemà? S’ha de fer un acte que l’endemà de fer-lo sigui viable mantenir i ser reconegut internacionalment.

Crec que la frase d’Artur Mas sobre Jordi Pujol no ha estat encertada. Per com l’ha dita, no pel que ha volgut dir. Perquè tots els presidents de Catalunya són un símbol del que som i hem estat els catalans. Les seves vides polítiques poden haver estat més o menys reeixides, però han intentat servir al país. I el seu pas per la primera magistratura de Catalunya els ha permès establir uns ponts amb persones de difícil accés si no és a través d’ells. Qualsevol país seriós utilitza els seus ex mandataris per a fer tasques discretes no s’escriuen a les notícies dels mitjans de comunicació, però si ens els llibres d’història.
Es vol destruir tots i cadascuns dels símbols de Catalunya. La nació, la llengua, la història passada i present. I només la responsabilitat moral dels catalans ho aturà.

En cal treballar seriosament, amb discreció i paciència.
Voldria recordar els elements claus de l’acord de governabilitat subscrit entre Convergència i Unió i Esquerra Republicana i signat públicament el 19 de desembre de 2012.

·         Convocar als ciutadans catalans a votar sobre el seu futur durant l’any 2014 si és viable i si no ho és de comú acord entre els dos partits trobar una data millor.

Algú amb poder real ha dit que no es farà? No. Opinions moltes si és millor així o aixà, però res més.

·         Hi ha un calendari previst:

 1.    Fer una Declaració de sobirania del poble de Catalunya per part del Parlament de Catalunya.

a.    Aprovada pel Parlament de Catalunya el 23 de gener de 2013

b.    Votació que permet ampliar el consens pel dret a decidir el 13 de març de 2013.

2.    Aprovar una llei de consultes durant l’any 2013.

a.    Actualment està en tràmit parlamentari.

b.    La Mesa del parlament de Catalunya l’admet a tràmit el 16 d’abril de 2013.

3.    Obrir un procés de negociació i diàleg amb Espanya per l’exercici del dret a decidir amb la convocatòria d’un referèndum. Petició que s’ha de formalitzar dins el primer semestre del 2013.

a.    Anunci del president Mas que vol reunir-se amb el president del govern espanyol Mariano Rajoy el 27 de desembre de 2012.

b.    Anunci que la reunió entre Mas i Rajoy serà secreta el 7 de febrer de 2013.

c.    Reunió secreta o discreta de Mas i Rajo a principis de la setmana del 18 al 23 de març de 2013.

d.    Reunió de Mas amb Pérez Rubalcaba del PSOE el 7 d’abril dem 2013.

e.    I les que no se saben.

4.    Creació d’un Consell Assessor per a la Transició Nacional.

a.    Amb la missió d’elaborar informes i plans de treballa sobre estructures d’estat, estudis sobre el processo a seguir, estudiar els recursos que ens calen i qüestions específiques com seguretat social, doble nacionalitat, llengua, etc.

b.    Decret de creació 12 de febrer de 2013.

c.    Resolució de nomenament dels seus membres, 22 de març de 2013.

d.    Primera reunió constitutiva feta el 12 d’abril de 2013.

5.    Treballar tots els procediments formals, jurídics i institucionals possibles fins el 31 de desembre de 2013.

a.    Una tasca que es realitza cada dia en àmbits molts diversos de forma discreta.

6.    Convocatòria de la consulta pel dret a decidir durant l’any 2014 sempre que les condicions socioeconòmiques i polítiques no aconsellin una pròrroga, una possibilitat que serà acordada conjuntament per CiU i ERC.

a.    Es convocarà quan les condicions siguin les més idònies per a guanyar.

·         Un pacte per enfortir l’entramat econòmic i social de la societat catalana per sortir del pou negre on estem situats.
Em sembla més que evident que s’està treballant i que en general tenim poca memòria sobretot si recordem les següents dades:
§  Eleccions al Parlament de Catalunya: 25 de novembre de 2012

§  Acord de governabilitat entre CiU i ERC: 19 de desembre de 2012.

§  Pressa de possessió com President de la Generalitat d’Artur Mas: 24 de desembre de 2012.

§  Pressa de possessió del govern de la Generalitat de Catalunya: 29 de desembre de 2012.
I si ens tranquil·litzem?

 ----------------------------

Articles relacionats amb aquest:

Full de ruta pel dret a decidir dels catalans


Declaració de Sobirania i el dret a decidir del poble de Catalunya 23 de gener de 2013