15 de febr. 2015

Protagonista o secundari.

Estem vivint moviments socials de fons que massa sovint emergeixen com esclats de conflictes de difícil comprensió per a la majoria de la gent. Sobretot això passa perquè ens manca elements que ens facin entendre l’esclat que sentim i llegim als mitjans de comunicació.

La societat en general viu un final d’etapa sense acabar de trobar els eixos de la nova etapa.
El capitalisme financer ha fracassat de forma estrepitosa. Un sistema que es resisteix a morir i que mor matant. Una Unió Europea que no sap passar d’una unió de malavinguts estats mentre aplica polítiques que despullen als ciutadans europeus dels drets i beneficis de l’estat del benestar que tant ha costat implantar. Una Unió Europea que diu combatre els paradisos fiscals mentre té al seu si i ben protegit Luxemburg, el paradís fiscal dels capitals alemanys i francesos. 

L’equilibri pressupostari és necessari per sobreviure i avançar, perquè estirar més el braç que la màniga porta la fallida a llarg termini si no tens amb que respondre quan arriba el venciment del crèdit que has hagut d’utilitzar per cobrir el braç més estirat. Espanya és un estat endeutat fins la pràctica totalitat del PIB, el producte interior brut i si no ha entrat en fallida ha estat gràcies als milions abocats per salvar la banca ara i els préstecs subscrits abans. 

I que passa a Espanya i a Catalunya? Que viu moments d’incertesa pel futur que ha de canviar allò que coneixem fins ara. Un canvi que pot portar sortides o enfonsar encara més el negre present espanyol.
Amb agror Espanya ha constatat la llarga ombra del franquisme damunt del període democràtic encetat el 1978. Les seves pràctiques econòmiques, polítiques i morals han perdurat fins ara i finalment han entrat en fallida encara que es resisteixen a morir. Espanya no té un projecte d’estat amb polítiques per a una regeneració de mentalitat que faci passar d’una societat subvencionada i funcionarial a una societat amb valors com l’esforç, el treball, la solidaritat, el respecte entre altres. Espanya subsisteix no canvia.

Que des de Podemos s’arribi a dir que Emilio Botín, amb una fortuna amagada a Suïssa de dos mil milions i que el banc Santander no són casta és per fer pensar fins on arriba la crisi de valors a Espanya. I qui pregunta d’on ha sortit aquesta immensa fortuna? I és molt preocupant perquè fins ara Podemos es presentava com la força social que havia de posar fi al sistema econòmic i polític d’Espanya heretat del franquisme. El PP i el PSOE són dos partits que tenen pendent la seva regeneració profunda, però Podemos, que aspira a substituir-los, mostra símptomes d’anar pel mateix camí ja abans de governar. S’han organitzat primàries abocant tot l’aparell directiu a fer elegir aquells que ells volien i mantenint a primera línia a gent com Juan Carlos Monedero que quan es descobert que ha amagat ingressos sense tributar respon com ho faria qualsevol membre de la nomenada “casta” que ells diuen combatre. Mal va si aquesta és la regeneració que han de portar. Es tracte de regenerar Espanya o només de substituir la vella casta per la nova casta que són ells?

A Catalunya vivim, no només la crisi política, econòmica i moral espanyola que abans comentava, si no també la crisi de l’encaix i relació dels ciutadans catalans amb els ciutadans espanyols i la seva estructura política estatal. 

Mentre es tractava de reivindicar votar, d’exercir el dret a decidir, l’acord era molt més ampli, però en el moment en què s’han convocat les eleccions del 27 de setembre on el punt central serà independència o no de Catalunya i com serà la nova Catalunya, les relacions, de vegades contradictòries, havien d’esclatar i estan esclatant. I encara veurem més conflictes públics reflex dels que fa molt de temps tenim soterradament.
Mantenir-se amb l’ambigüitat s’acaba tant per les organitzacions com per les persones. Hauríem de viure els posicionaments sense angoixa. Les decepcions personals no les podrem evitar, però no cal viure-les com atacs personals.

Fins ara Duran i Lleida i la direcció d’UDC han volgut nedar entre dues aigües esperant veure si el president Mas era descavalcat o no. Duran no s’ha estat de torpedinar el camí emprés pel soci de la federació CiU, CDC i militants del seu propi partit per un estat propi separat d’Espanya. La votació al Congrés dels Diputats de l’11 de febrer, sobre admissió a tràmit del pacte antijihadista del PP i el PSOE va ser l’advertència pública més clara de CDC a Duran que no només ell pot fer allò que vulgui sense tenir el compte a la resta. Un pacte antiterrorista antijihadista que amaga un instrument que pot servir per condemnar a tots els impulsors d’una Catalunya independent quan s’inclou com a forma de terrorisme anar contra l’ordre constitucional. No hi ha dubte que ho inclou quan l’acord fa una reivindicació de que aquest pacte és la continuació d’altres anteriors que han servir per il·legalitzar forces polítiques basques enquistant així el problema al País Bas quan diu:  

Signatura del Pacto por las Libertades y contra el Terrorismo
8 de desembre de 2000.
“En España, el camino de la unidad de los demócratas se ha visto jalonado por importantes acuerdos entre las fuerzas políticas, de los que son histórico testimonio el Pacto de Madrid de 1987, el Pacto de Ajuria Enea del 1988 y el Pacto por las Libertades y contra el Terrorismo de 2000. Un Pacto este último que ya entre sus principios recogía expresamente la necesaria adaptación de la respuesta legal a las fórmulas que pueda adquirir la amenaza del terrorismo. Un mandato al que hoy se responde con este nuevo Acuerdo.”

ICV i EUiA han quedat definitivament apartats per un estat propi i ja veurem com s’ho faran per defensar una Espanya federal que ningú vol, com abans ja ho havien fet els del PSC i que no se’n surten. La por a Podemos està portant a ICV a diluir-se per no ser públicament residual.

UDC segueix sense posicionar-se clarament sobre l’estat propi, però el temps s’acaba i més d’hora que tard s’hauran de definir.

Podemos juga el mateix paper del PSOE pel que fa a Catalunya. Tot ha de canviar perquè res canviï. Fins després de les eleccions municipals no es trauran la careta de forma definitiva en la defensa d’Espanya.

I el camp del sobiranisme (CDC, ERC i CUP) finalment han acabat amb l’espectacle de retrets públics que han dut el desànim, però ara no cal confondre silenci públic a no fer res. No trigarem gaire a veure resultats clar i llavors tornarem a caminar amb pas ferm. Fins llavors paciència.

En tots en canvis cadascú pot escollir ser protagonista, amb nom propi o anònim, secundari o simple comparsa. S’ha d’escollir sempre i si un no escull per ell mateix ho fan els altres per ell.