16 de març 2014

Votar per dignitat personal i col·lectiva (9 de novembre de 2014)

 
Hi ha gent que es pregunta per què hem d’anar votar en un referèndum el 9 de novembre del 2014 si l’estat espanyol no vol que es faci. I la pregunta se la formula gent de bona fe i per tant requereix una resposta.

Escoltant arguments a favor, pocs arguments en contra i moltes desqualificacions m’he plantejat per quina raó he de votar en el referèndum del 9 de novembre i la resposta a la que he arribat és que ho he de fer per dignitat personal. Després d’això he mirat al meu voltant i he constatat que també hi ha d’altre gent que ha arribat a la mateixa conclusió que jo.

I què és la dignitat? El respecte a un mateix. El respecte que jo mateix mereixo com a persona i com a membre d’una col·lectivitat com és la catalana.

Catalunya, aquesta terra d’al·luvió on s’han anat incorporant gent vingudes de llocs ben diversos formant un conjunt social plural, ric en matisos, busca pels seus ciutadans un futur millor del que té ara.

La guia telefònica, una peça cada vegada més rara en la nostra vida quotidiana, és una bona mostra de la varietat d’orígens familiars dels catalans. Cognom d’origen francès, italià, castellà, gallec, andalús i més recentment marroquí, paquistanès i xines entre molt altres, barrejat amb cognoms catalans són la mostra d’una societat inclusiva des de fa generacions.

Actualment ens trobem que davant les propostes de canvi pel futur col·lectiu dels catalans s’estan dibuixant dues estratègies que parteixen d’un element comú com és el de constatar que els catalans volen plantejar-se democràticament i pacíficament el seu futur col·lectiu.

I quines són aquestes estratègies projectades pels unionistes? Una d’elles és la d’evitar que la gent, amb la seva participació en la votació legitimi el resultat i doni un resultat nítid i clar del que volen els catalans. L’altre estratègia és la de crear fragmentació, confrontació social que utilitzant l’expressió expressada per Ciudadanos ha de consistir en enfrontar una part de la societat amb l’altre creant a Catalunya un panorama social similar a l’Ulster on la confrontació social i la violència és al carrer de forma permanent.

I com es duen endavant aquestes dues estratègies? Amb la por. Pintant una Catalunya ensorrada com ens ha explicat Mariano Rajoy: “Els territoris que optessin per la independència patirien un empobriment d’incalculables proporcions per a tothom que hi visqués. Això és informació, no opinió”. És el recurs al cataclisme universal que un altre molt donat a fer pronòstics ens ha il·luminat dient-nos: “Una declaració unilateral a Catalunya la condemnaria a vagar per l’espai sense reconeixement i a quedar exclosa de la Unió Europea pels segles dels segles” (García Margallo dixit). Un plantejament repetit constantment amb gran quantitats d’articles i notícies als diaris El País, El Mundo, La Razón i ABC i a les televisions com TVE, Antena 3, Telecinco i la Sexta. Un estudi elaborat pel Grup de periodistes Ramon Barnils i la Fundació Catalunya titulat “L’actualitat catalana a les portades de la premsa espanyola (2011-2013) ens diu que més del 70% de les notícies que publiquen els diaris abans esmentats són negatives respecte a Catalunya i només un 1% són positives.

Però l’estratègia de l’Ulster preconitzada obertament per Ciudadanos i la FAES és molt més perversa, cínica i faltada d’escrúpols. És l’estratègia de plantejar una confrontació social que doni pas a un esclat de violència que justifiqui una intervenció militar, policial o de qualsevol altre tipus a Catalunya. És un una actuació sinistre, per dir-ho de forma suau.

La gent busca prosperitat per ell mateix i pels seus. Ningú regala res. Cadascú ha de lluitar per aconseguir-ho. Els catalans hem optat per buscar un futur col·lectiu de forma pacífica i democràtica. Aquesta és la nostra aposta de futur.

Crec que hem de votar per donar una oportunitat  a poder constituir una societat més justa i solidaria. No sóc tan il·lús com per creure que una Catalunya independent em portarà per si sol un estat on la divisió de poders sigui real, on hi hagi un sistema de control eficaç dels partits polítics, on la corrupció quan aparegui sigui eradicada, on els grans reptes econòmics i socials tingui consideració de política d’estat i que per tant gaudeixin del consens imprescindible per preservar l’estat del benestar on la riquesa sigui millor distribuïda. La independència per si mateix no em garanteix tot això, però si em dona la oportunitat de crear una estructura nova on  tot això sigui possible aconseguir-ho. El problema d’Espanya és la pròpia Espanya on la generació incipient iniciada ha deixat de ser la política prioritària de l’estat.

Vull votar per dignitat, perquè em deixin de tractar com un deficient mental que han triar per mi perquè jo no sé que vull i necessito. Vull ser tractat com una home lliure que tria lliurament el seu futur. Per tot això votaré per dignitat.